2015. aug 07.

Zsírban oldódó vitaminok

írta: Mr. Bogyó
Zsírban oldódó vitaminok

Melyek ezek?

Felsorolni is nehéz, összesen mennyi vitamin létezik, s, hogy egytől-egyig mindegyik mennyire fontos szerepet játszik egészségünk megőrzésében. Hiányuk felismerése, ezzel egyidejűleg a vitamin pótlása számos esetben már elegendő is egyes panaszok enyhítésére, illetve megszüntetésére. A vitaminok nagy része már vízzel feloldódik a szervezetben, akadnak azonban olyanok is, melyek csak zsírban oldódva fejtik ki jótékony hatásukat. Ilyen vitamin például az:

A vitamin,

-      szemünk egészségét óvja, valamint belülről véd a napfény okozta káros sugaraktól

K vitamin,

-       létfontosságú a véralvadás elősegítéséhez, lényeges szerepe van a csontok növekedésében és a sejtnövekedés folyamatában

H vitamin,

-       hámszövetünk védelmét biztosítja, hiánya még gyulladásos folyamatokat is előidézhet

D vitamin,

-      a csontok fejlődését segíti elő,

-      az immunrendszer helyes működéséért nagymértékben felelős,

-      egyes fertőző betegségektől óvja meg szervezetünket, illetve veszi fel velük a harcot. 

Hogyan juthatunk hozzájuk?

Mint azt bizonyára már mindnyájan tudjuk, a helyes táplálkozással általában megfelelő mennyiségben jutunk hozzá a szervezet számára fontos ásványi anyagokhoz és vitaminokhoz. Előfordul azonban, hogy pusztán az egészségesebb ételek fogyasztásával mégsem jutunk elegendő vitaminhoz.

Ekkor sem kell azonban mesterséges anyagokhoz folyamodnunk, hiszen a vitaminbombák a természetben is megtalálhatóak. Az egyik nagyszerű segítség lehet például mindennapjainkban a homoktövis, pontosabban a bogyójából készített szörp. C-vitamin tartalma mellett a zsírban oldódó vitaminok közül megtalálható benne a K és az E vitamin is.

Napi szintű fogyasztásával ezekből a vitaminokból is biztosíthatjuk szervezetünk számára a megfelelő mennyiséget. Hatását mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy a homoktövist Kínában gyógyszerként tartják nyilván.

Nagyon lényeges továbbá, hogy a homoktövis antioxidáns tartalma is igen magas, melyek jelenléte a szervezetben - egészségünk megőrzése érdekében - kulcsfontossággal bír.

 

 

Szólj hozzá