2015. júl 16.

Nők – negyven felett

írta: Mr. Bogyó
Nők – negyven felett

Segítség, mi van velem?

Telnek, múlnak az évek. Egy nő nem a korától szép, ez örök igazság és fontos ezt nem elfelejteni. Mégis eljön a napja, hogy ijesztő tünetek, érthetetlen rosszullétek okán, egy nő elgondolkodik rajta, talán őt is utolérte a változókor. A menopauza természetesen nem skatulyázható szigorúan egy korcsoportra. Egyes kutatások szerint a tünetek jelentkezése már előfordulhat a negyven év alatti, ritkán a harmincas korú hölgyeknél is. Az első kellemetlenségek megtapasztalása és a valós, tényleges menopauza között eltelhet több év is. Immunrendszerünk állapota nagyon nagy mértékben befolyásolhatja, hogyan viseljük ezt az időszakot.

Milyen tünetek lehetnek? Ez már a klímax?

Testünk jelzéseire minden esetben komolyan oda kell figyelnünk. A jelzéseket orvossal konzultálva, a szükséges esetleges vizsgálatokat elvégeztetve deríthetjük ki, mi áll a háttérben. Ha azonban az orvosi vizsgálatok nem mutatnak semmilyen rendellenességet, de az alábbi tünetek fennállnak, gondolhatunk változókorra is:

-       menstruáció rendszertelensége

-       kisebb szívdobogás - érzés

-       remegés, szédülés, émelygés

-       vérnyomás emelkedés

-       éjszakai verejtékezés – majd hidegrázás (hőhullámok)

-       koncentráció zavarok, feledékenység, ingerültség

Mit tehetünk?

Nagyon fontos, hogy immunrendszerünket erősítve segítsük szervezetünket abban, hogy a változással járó kellemetlenségeket minél jobban elviselhessük. A természetben megtalálható növények, gyümölcsök nagy előnye, hogy nem adagolhatjuk túl azokat, fogyasztásukkal nem viszünk semmilyen káros anyagot szervezetünkbe.

A homoktövis nagy mennyiségben tartalmazza a nők számára ebben az időszakban fokozottan szükséges C, A, E vitamint. A B vitamin számos fajtáját szintén megtalálhatjuk benne, mely az idegrendszeri tevékenység helyes működését biztosítja. A kalcium a csontok, a fogak épségéért fellelős, megelőzhető vele a változó korban sajnos jellemző csontritkulás.

 

A magnézium, a cink szintén létfontosságú elemei a szervezet helyes működésének biztosításához. A homoktövisben mindez megtalálható, napi szintű fogyasztásával sokat tehetünk szervezetünk tökéletes egészségéért. A bogyójából készült szörp – ne feledjük – még finom is!

Szólj hozzá