2015. aug 28.

Lassan vége, de még tart

írta: Mr. Bogyó
Lassan vége, de még tart

A nyári melegben is érezzük jól magunkat!

Időjárásunk mostanában igen csak megváltozott. Látjuk, érezzük, tapasztaljuk és be kell vallani, nem mindig tetszik nekünk, amit érzékelünk. Szinte nincsen huzamosabb ideig egyforma idő, a hőmérséklet pedig nem ritkán 15-20 fokos eltérést mutat két nap távlatában. Éppen ezért tervezni sem tudunk előre még nyaralást sem, nem kis gondot okozva ezzel a szabadságunk kalkulálásánál.  Az évszakok mintha eltűntek volna, legalábbis ami a tavaszt és az őszt illeti. Ezek a sajnálatos tények nem csak a beteg és idős embereket, gyermekeket, de a fiatal és erős szervezetet is megviselhetik. Talán a legnagyobb szélsőség mostanában a forróság és az igen magas páratartalom, valamint a csapadék hiánya.

Turbózzuk fel szervezetünket!

Figyeljünk oda étkezésünkre, ahogy csak tudunk! A nyári melegben szervezetünk sokkal kevesebb ételt kíván, ezért könnyebben betarthatjuk a „többször-keveset” fogadalmunkat. A változatos ételek, a nyári hónapokban jól hozzáférhető gyümölcsök és zöldségek, sokat segíthetnek, hogy jobban érezzük magunkat. Természetes vitamin- és rost tartalmuk miatt könnyen emészthetőek, nem terhelik meg a gyomrot, ugyanakkor értékes tápanyagokat tartalmaznak. A nagy melegben lehetőleg ne tartózkodjunk a szabadban, válasszuk mozgáshoz a késő délutáni, vagy esti órákat.

 

A folyadékfogyasztásról nagyon sokat hallunk. A nyári hónapokban nincs az a mennyiség természetes, szénsavmentes vízből, mely ne esne jól a szervezetnek. Köztudott, hogy testünk nagy százalékban vízből áll, így a melegben elveszített folyadékot mindenképp pótolnunk kell. Orvosok szerint naponta legalább három litert el kell fogyasztanunk ahhoz, hogy szervezetünk megfelelően tudjon működni, különösen a meleg, nyári napokon. Figyeljünk oda arra, hogy mit iszunk! A magyarországi csapvíz általában igen jó minőségű, ezért nem feltétlenül szükséges ásványvizekhez folyamodnunk. Egy természetes alapanyagból készült, tartósítószertől mentes szörp hozzáadásával kitűnő frissítőt készíthetünk magunknak. A homoktövisből készült, rendkívül ízletes szörp elfogyasztásával, szinte azonnal felfrissülhetünk. Nem csak íze, de C-vitamin tartalma miatt is jó választás. A homoktövisben tízszer annyi C-vitamin található, mint például a citromban, vagy a narancsban. Rendszeres fogyasztásával túlzás nélkül felturbózzuk szervezetünket még a legforróbb napokon is.

Szólj hozzá