2015. júl 29.

Ép csontokban az erő!

írta: Mr. Bogyó
Ép csontokban az erő!

-      a kalcium létfontosságú szerepe

Szervezetünk vitamin, ásványi anyag szükséglete rendkívül fontos. Vannak olyan vitaminok, melyeket nagyobb mennyiségben kell, hogy magunkhoz vegyünk, s vannak olyan ásványi anyagok is, melyek nélkül szintén nem is létezhetnénk, de annyi bizonyos, hogy hiányukkal súlyos betegségek kialakulását idéznénk elő. Az egyik ilyen létfontosságú ásványi anyag a kalcium.

Az emberi szervezet raktározza a kalciumot, mégpedig nagy százalékban a csontokban és fogakban. Ezek egyébként úgynevezett raktárként is működnek. Egy szinte elhanyagolható százaléka a vérben is megtalálható, hiszen ereink szállítják el azt a szervezetünkben szükséges helyekre.

Azt mondhatjuk tehát, hogy a kalcium csontjainkat – így csontvázunkat is óvja, szilárdítja. E mellett, sokan nem is tudják, hogy kalcium nélkül az izomzatunk sem tudna megfelelően működni. Ennek az az oka, hogy izmaink nem lennének képesek elvégezni a – mozgásunkat irányító – idegrendszertől jövő parancsokat, ha szervezetünkben nem lenne jelen a kalcium. 

Mindent összevetve tehát kalcium nélkül szervezetünk nem lenne képes működni.

Túl lehet adagolni?

Igen, mint más vitaminokat és ásványi anyagokat, a kalciumot is túladagolhatjuk, ha nem figyelünk a bevitt mennyiségre.

Egy átlagos felnőtt szervezetnek körülbelül ezer milligramm napi kalcium bevitelre van szüksége, de ez életkortól, nemtől és egészségi állapottól, sőt még az életmódunktól is függhet. Ha ennél jóval többet juttatunk a szervezetbe, az egészségügyi problémákat okozhat. Ilyen lehet például a vesekőképződés. A kalcium hiánya pedig számos esetben oka, a hölgyeknél a változókorban gyakran előforduló csontritkulásnak.

 

Mivel testünk a kiválasztás során átlagosan, napi két-háromszáz milligramm kalciumot is veszít, ezért az egészséges mennyiség elfogyasztására mindenképp figyelni kell. Ha a természetben is megtalálható forrást választjuk, elkerülhetjük a túladagolást. A homoktövisben hatékony mennyiségű kalcium található, a bogyójából készült szörp napi szintű – rendszeres – fogyasztásával nem kell attól tartanunk, hogy túladagoljuk ezt a fontos ásványi anyagot.

Szólj hozzá