2015. sze 07.

Őszi turbók testnek és léleknek

írta: Mr. Bogyó
Őszi turbók testnek és léleknek

Érik a szőlő, hajlik a vessző…

Az őszi gyümölcsök hallatán szinte mindenkinek a szőlő jut eszébe elsőként. Nem csoda, hiszen igen értékes vitaminokat tartalmaz és a hiedelemmel ellentétben a magja is igen jótékony hatással van az emberi szervezetre. Mielőtt tehát a szőlőt folyékony formában fogyasztanánk, együnk belőle gyümölcsként is!

Remek káliumforrás, ezen kívül megtalálható benne a magnézium, réz, szelén és vastartalma is magas. C vitaminból nem található túl sok benne, viszont magas káliumtartalma miatt remek vízhajtó. Ennek köszönhetően nagyon jó méregtelenítő, de még az epekiválasztást is kedvezően befolyásolja.

A szőlő magja a kozmetikai cégek kedvelt alapanyaga, mert igen jótékony hatással van a bőröregedési folyamatok lassításában. Otthon, házilag magunk is készíthetünk belőle regeneráló, fiatalító pakolást.

A vörös csoda, a szervezet védőőre

A cékla az egyik zöldségféle, amit sokan neveznek csodaszernek. Rendkívül ízletes saláták, levek készíthetők belőle, ezért egészségmegőrző és gyógyító hatásai mellett még gasztronómiai élményt is nyújt.

A céklában rengeteg A, B és C-vitamin található, de a kalcium és kálium tartalma is kiemelkedően magas. Vastartalmának köszönhetően igen kedvező hatással van a szervezetre, fehérjét és jótékony rostokat is tartalmaz.
Az egyik legjobb megoldás a felhalmozódott méreganyagok kiürítésére, ha céklát fogyasztunk. Akár nyersen, de főzve is kitűnő étel, amellett, hogy a szervezet egyik legjobb barátja. A daganatok megelőzése és gyógyítása tekintetében mára már számos orvos által is elismert segítővé vált. (Nem kell megijedni, a székletet pirosra festheti, ha nyersen fogyasztjuk, mert a benne lévő színanyagot az emberi szervezet nem változtatja át.)

A természet mindig rendelkezésünkre áll, hogy megtaláljuk benne a számunkra leginkább kedvelt csemegéket.

Amennyiben nem tudjuk a magunk számára megtermelni őket, akkor nem árt megbízható bio boltot felkeresnünk a vásárláshoz. Ennek hiányában, illetve e mellett, fogyaszthatunk például az év bármely napján egy kellemes és frissítő homoktövis szörpöt. A növény kis bogyójának C-vitamin tartalma a narancsénak tízszerese. Ezért aztán a belőle készült ital, nem csak kellemes ízű, de szervezetre gyakorolt hatása sem elhanyagolható.

Szólj hozzá