2015. júl 25.

Megszületett a döntés

írta: Mr. Bogyó
Megszületett a döntés

-      felkészülni a fogantatásra

Nagyon sok hölgy már a fogantatás előtt különös figyelmet fordít testi-lelki egészségére, hogy a várandósság idején már tökéletes szervezetet biztosítson magzata számára. Ezért rendkívül fontos a helyes táplálkozás, és a megfelelő mennyiségben bevitt vitaminok minősége. Milyen vitaminokra van szükségünk a terhesség előtti időszakban?

-      megfelelő mennyiségben – ha lehet – természetes forrásból

Nem titok, hogy a várandósság időszakában már minden egyes táplálék, amit egy kismama elfogyaszt, átkerül a magzat szervezetébe is. Azt is tudjuk, hogy minden elfogyasztott étel vitamintartalma kiemelkedően fontos az embrió számára. Így aztán nem árt odafigyelni táplálkozásunkra.

Az egyik legfelkapottabb ásványi anyag, a C, E, és D vitamin mellett az omega-3 zsírsav. Segíti az agyfejlődést, pozitív hatással lehet a gyermek-magzat szellemi fejlődésére. Ezeken kívül a B6 vitamin például azért is nagy segítség ebben az időszakban, mert a terhességgel járó hányinger, hányás, émelygés jelentkezésekor hatékony segítséget nyújthat a kismamának. A vasbevitel – folsavval szintén a hiánybetegségek megelőzésére szolgál, például fáradékonyság, anémia, hajhullás és szédüléssel járó gyengeség érzet. A vérképzést elősegítő B vitaminok, különösen a B12 vitamin is nagyon fontos és hasznos ebben az időszakban.

A homoktövisben nagy számban megtalálható a B vitamin, több fajtájában, például B1 és B6 vitaminként. Ez a kis bogyó gazdag még szerves savakban is, trigliceridekben, és ásványi anyagokban, köztük Káliumban, Magnéziumban, Kalciumban és Vasban.

Ne feledjük, hogy a vitaminok túladagolásával éppen az ellenkező hatást érhetjük el, mint amire számítunk. A nagy mennyiségben történő fogyasztás egészségügyi károsodást is okozhat, kutatások szerint még fejlődési rendellenesség is felléphet az anyaméhben lévő gyermeknél. Ha természetes forrásból – mint például egy kellemes ízű homoktövisből készült szörp – vesszük magunkhoz a vitaminokat, a túladagolás elkerülhető.

 

 

Szólj hozzá