2015. jún 22.

Homoktövis, az igazán sokoldalú gyógynövény!

írta: Mr. Bogyó
Homoktövis, az igazán sokoldalú gyógynövény!

shutterstock_217917163-e1426969946759.jpg_1500x1375

Gondoltátok volna, hogy ez a narancssárga színű termés, azaz a homoktövis bogyója milyen sokoldalú gyógynövény? Pedig az! Ha egy kicsit is túlzásba szeretnénk esni, akkor azt is mondhatnánk rá, hogy csodaszer!

De miért is emlegethetnénk így?  

Rendkívüli vitamintartalma miatt, hiszen valójában egy igazi vitaminbomba. A bogyóban a C-vitamin mellett többek között E- és A-vitamin, almasav, flavonoidok és mannit is megtalálható. Ezek külön-külön is rengeteget segíthetnek szervezetünknek a különböző kórokozók elleni harcokban, de együttesen kifejezetten hatékony immunerősítő szerként működnek. Tulajdonképpen nem csak a bogyót, hanem a leveléből és a magjából kinyerhető zsírokat is felhasználják a gyógyászatban, ami nem csoda, tekintve hatóanyagait és kvalitásait.

Kinek és mire jó a homoktövis?

Valójában bárkinek és mindenkinek, szinte kortól függetlenül.  A homoktövisből készült gyógyhatású készítmények egyaránt nagy segítséget jelenthetnek számos betegség legyőzésében és megelőzésében is. Gyerekeknek különösen ajánlottak a homoktövisből nyert szörpök, egyéb étrend-kiegészítők. Minden szülő jól tudja, hogy csemetéik szeptembertől júniusig folyamatosan ki vannak téve különböző fertőzéseknek, torokgyulladásoknak, megfázásoknak, amelyekből néha több hétig sem tudnak kilábalni. (Persze ezen túl is, de az óvodai, iskolai időszakban különösen sokat betegek a gyerekek.)

Számos homoktövisből készült gyógyászati anyag külsőleg is felhasználható, hiszen gyulladáscsökkentő hatásán túl krémes formában véd például a káros UV-sugárzástól, de többek között esszenciális zsírsavtartalmának köszönhetően kiválóan ápolja a berepedezett bőrt és segíti a sebgyógyulást is. Szakemberek sok esetben akár műtétek után is ajánlják a homoktövisből készült készítményeket akár külső, akár belső használatra. A homoktövis ugyanis belsőleg az ilyenkor gyengébbé vált immunrendszert, külsőleg pedig a sebgyógyulást támogatja.

Vigyázat, védett növény!

 

Többek között a fentebb is említett okok miatt a vadon növő homoktövis példányok védettséget élveznek, ezért gyűjtésük tilos.

Szólj hozzá